İlamsız İcra Takibine Nasıl İtiraz Edilir

  • Ana Sayfa
  • İlamsız İcra Takibine Nasıl İtiraz Edilir
İlamsız İcra Takibine Nasıl İtiraz Edilir

Alacaklı tarafın , İcra Müdürlüklerinde başlatmış olduğu icra takibine karşı borçlunun itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Borçlu, söz konusu ilamsız icra takibine karşı icra takibinin başlatıldığı icra müdürlüğüne dilekçe vererek borca itiraz edebilir. Fakat, icra müdürlüğü farklı il veya farklı yerleşim bölgesinde ise; icra takibinin başlatıldığı icra müdürlüğü vasıtasıyla icra takibine itiraz edilebilir.İlamsız icra takibinin söz konusu olduğu durumda itiraz dilekçesi ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde verilmelidir.

 

Borcun bir mahkeme kararına dayanmadığı ilamsız icra takibinde borçlu, ödeme emrinin kendisine  tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz dilekçesi ile birlikte söz konusu borca itiraz  etmemesi halinde takip kesinleşir. Bu itiraz harca tabi olmadığı gibi borçlu, itiraz dilekçesinde  takip konusu borcun; varlığına,miktarına,muaccel olup olmadığına ya da takip yoluyla istenebilecek bir borç olup olmadığına itiraz edebilir.

 

Peki borçlu itiraz sebepleriyle bağlı mıdır? Borçlu, itiraz dilekçesinde  sebep göstermeden, sadece “borca itiraz ediyorum” şeklinde bir açıklama yapabilir  fakat sebep gösterilmiş ise sebebin ne olduğu önemlidir. Çünkü borçlunun icra takibine itirazı sonucunda kanun alacaklı ya itirazın iptali davası ya da itirazın kaldırılması davası açma hakkı vermiştir. Eğer  alacaklı itirazın kaldırılması davası açarsa borçlu, icra takibine itiraz dilekçesindeki sebepler ile bağlı olacaktır. Ancak alacaklı  itirazın iptali davası açarsa,  borçlu itiraz sebepleriyle bağlı değildir.

 

Takibe konu borcun bir kısmına itiraz eden borçlunun o kısmın miktarını itiraz dilekçesinde açıkça göstermesi lazımdır. Aksi takdirde itiraz edilmemiş sayılır.

 

Peki çek ve senet alacağı için tarafınıza başlatılan kambiyo senetlerine özgü icra takibinde nasıl itiraz edilebilir? Bunun cevabı sitemizin makaleler kısmında yer alan çek icra takibi nasıl yapılır başlıklı yazımızda detaylı şekilde anlatılmıştır.