Yardım Nafakası Davası Nasıl Açılır?

  • Ana Sayfa
  • Yardım Nafakası Davası Nasıl Açılır?
Yardım Nafakası Davası Nasıl Açılır?

Türk Medeni Kanunu madde 364 ve 365’te yardım nafakasına ilişkin hükümler düzenlenmiştir.TMK madde gereğince; “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.”

 

Yardım Nafakası Davasının Koşulları Nelerdir?

  • İş bu dava, yoksulluğa düşmüş olan nafaka alacaklıları tarafından altsoyuna, üstsoyuna ya da  kardeşlerine karşı açılabilir.
  • Yardım nafakası davasında nafaka yükümlüsü kişi altsoy (Çocuk, Torun), üstsoy (Anne, Baba, Büyük dede, Büyük nine, Dayı, Amca) ve kardeşlerdir.
  •  Yoksulluğa düşen taraf söz konusu yardım nafakası davasını, ilk olarak altsoyundan sonra üstsoyundan en son  ise kardeşlerine karşı açabilir.

 

Yardım nafakası açacak kişi gerçek anlamda yardıma muhtaç olduğunu ispatlamakla mükelleftir. Davaya açan kişinin, mahkeme aşamasında yardıma muhtaç olduğunu ve eğer yardım nafakası bağlanmadığı durumda yoksulluğa düşeceğini nasıl ispatlayacağı konusunda nafaka avukatı ya da boşanma avukatı ile çalışmasında fayda bulunmaktadır. 

 

Yardım Nafakası Davasını Kimler Açabilir?

Yardım nafakası davasını anne, baba, anneanne, babaanne, büyükbaba, çocuk, torun, torun çocukları ve  kardeşler açabilir. 

 

Reşit Çocuk Yardım Nafakası Davası Açabilir mi?

Yardım nafakası, ergin olan yani reşit olan çocuklar tarafında da talep edilebilir. Reşit olmak,  nafaka talep etmeye engel değildir. Öyle ki günümüzde çok yaygın olan durumlardan biri de anne ve babası boşanma sürecinde olan çocuklara bağlanan tedbir- iştirak nafakasının, çocuk reşit olduktan sonra kendiliğinden son bulmasıdır. Çünkü çocuk 18 yaşına geldiğinde yani reşit olduğunda nafaka  yükümlüsünün mahkeme tarafından bağlanan iştirak nafakasını ödeme borcu kalmamış olmaktadır.  Böyle bir durumda reşit olan çocuk, annesine ya da babasına yardım nafakası davası açabilecektir.

 

Yardım Nafakası Hangi Durumlarda Son Bulur?

Nafaka borçlusunun maddi durumunun kötüleşmesi, nafaka borçlusunun ödeme gücünün zayıflaması ve kendi geçimini sağlayamadığı durumunda nafakanın azaltılması ya da nafakanın kaldırılması davası açabilir. mahkemeden nafakanın azaltılması veya nafakanın kaldırılması talepli dava açabilir. 

 

Yardım Nafakası Miktarı

Yardım nafakası miktarı, davanın açıldığı mahkeme tarafından takdir edilmektedir. Davacının (nafaka alacaklısı) ve  davalının (nafaka borçlusunun) gelir düzeyi, tarafların ihtiyaç durumları, sosyal ve ekonomik şartlar gibi hususlar mahkemenin yardım nafakası miktarı belirlemede dikkate alınmalıdır.

 

Yardım Nafakası Davası İçin Yetkili ve Görevli Mahkeme Neresidir?

Yardım nafakası davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesi,  yetkili mahkeme ise nafaka yükümlüsünün (davalının) yerleşim yeri mahkemesidir.

 

Yukarıda da detaylı şekilde belirttiğimiz üzere yardım nafakası davası açan davacının, yoksulluğa düştüğünü, nafakaya ihtiyacı olduğunu mahkemede süresi içinde ve usulüne uygun delillerle ispatlaması gereklidir. Bu nedenle davayı açacak kişinin, mahkeme aşamasında hak kaybına uğramaması için  nafaka avukatı ya da boşanma avukatı ile çalışmanız faydalı olacaktır.