Ses Kayıtları Mahkemelerde Delil Olarak Kullanılabilir Mi?

  • Ana Sayfa
  • Ses Kayıtları Mahkemelerde Delil Olarak Kullanılabilir Mi?
Ses Kayıtları Mahkemelerde Delil Olarak Kullanılabilir Mi?

Ses Kayıtlarının Mahkemelerde Delil Olarak Kullanılması 

Normal şartlar altında KVKK kapsamında kişilerin haberi olmaksızın ses kaydı veyahut video kaydı alınması suç teşkil eder. Bu şekilde hukuka aykırı olarak elde edilen ses kayıtları mahkemelerde delil olarak kullanılamaz, hakim hukuka aykırı şekilde temin edilen ses kaydına dayanarak hüküm tesis edemez. 

 

 Ancak eğer ses kaydı hukuka uygun şekilde temin edildiyse durum farklıdır.

 

  • Örneğin eşinizin size hakaret ettiği bir anda yanınızda başka hiç kimse yok ise bunu ses kaydına almak suç teşkil etmez ve hukuka uygun delil niteliği taşıdığından bu ses kaydı mahkemelerde delil olarak kullanılabilir. 

 

  • Örneğin, telefonla konuştuğunuz sırada karşınızdaki kişi sizi tehdit ediyorsa ve bu tehdit söylemlerini sizden başka kimse duymuyorsa, yani bunu ispat etmenin tek yolu ses kaydı almaksa bu durumda ses kaydı hukuka uygun delil niteliğinde olur ve böylece mahkemelerde delil olarak kullanılabilir. Hakim, bu ses kaydı hukuka uygun şekilde temin edildiği için bu ses kaydına dayanarak hüküm tesis edebilir. 

 

Özetlemek gerekirse, ses kayıtlarının mahkemelerde kullanılıp kullanılamayacağı, ses kayıtlarının hukuka aykırı şekilde temin edilip edilmediğine göre farklılık gösterir. Eğer ses kaydı hukuka uygun şekilde temin edilmiş ise bu ses kaydı mahkemede delil olarak kullanılır. Ancak aksi durumda ses kaydı eğer hukuka aykırı şekilde temin edildiyse mahkemelerde delil olarak kullanılamaz.