Nafaka Artırım Davası

Nafaka Artırım Davası

Nafaka artırımı davası, mahkeme tarafından bağlanan nafakanın değişiklik gösteren ekonomik koşullar ve ihtiyaçlar nedeniyle nafaka alacaklısı bakımından nafakanın arttırılması amacıyla nafaka borçlusuna açılan davadır.

 

4721 Sayılı Kanunu Madde 176 "Tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hâllerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir".


Hangi Durumlarda Nafaka Artırım Davası Açılır?

  • Çocuğun yaşının büyümesi, eğitim giderlerinin artması ya da çocuğun ihtiyaçlarının değişkenlik göstererek artması nedeniyle eğitim ya da büyümesine bağlı olarak ihtiyaçlarının değişkenlik göstermesi sonucu, mahkeme tarafından bağlanan iştirak nafakasının artık yeterli olmaması durumunda,

 

  • Mahkeme tarafından nafakanın bağlandığı zamana göre nafaka borçlusunun ekonomik durumunda artış olması durumunda,

 

  • Mahkeme tarafından nafakanın bağlandığı zamana göre nafaka alacaklısının maddi durumunun azalması, yoksulluğa düşmesi ve  hayat standardında düşüş olması durumunda,

 

  • Ekonomik koşulların değişkenlik göstermesi ve enflasyon oranlarının değişmesi nedeniyle mahkeme tarafından bağlanan nafakanın değer kaybetmesi durumunda, yani bunlardan birinin varlığı olduğu hallerde nafaka alacaklısı nafaka artırım davası açabilir. Söz konusu davanın hangi nedenlerin varlığı halinde açılacağı konusunda Adana boşanma avukatı ile çalışılması faydalı olacaktır.

 

Görüldüğü üzere nafaka artırım davası, eşlerin evlilik sırasında veya boşanma sonrasında ki maddi durumuna, ihtiyaçlarına göre farklılık göstermektedir. Kişi, nafaka artırım davası açmadan önce mahkemeye vereceği dava dilekçesine yukarıda sıraladığımız nafaka artırım nedenlerden birinin varlığı halinde bunu detaylı şekilde yazmalı ve açıklamalıdır. Yine nafaka arttırım davası açma nedenlerinin varlığını ispatlayacağı delillerini dava dilekçesine ek olarak mahkemeye sunmalıdır. 

 

Bu nedenle de dava açılmadan önce ileride hak kayıplarına uğramamak için  mutlaka uzman bir Adana avukat ile görüşülmeli ve söz konusu dava dilekçesi bir  avukat tarafından hazırlanmalıdır.

 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü  ile  Belirlenen Nafakanın Artırımı Talep Edilebilir Mi?

Her ne kadar taraflar anlaşmalı boşanma davasında sunulan protokol ile iştirak ya da yoksulluk nafakası miktarı konusunda uzlaşmaya varsalar dahi yukarıda sıraladığımız durumların varlığı halinde eşler, nafaka artırım davası açabilir.

 

Nafaka Artırım Davası Ne Zaman Açılmalıdır?

Nafaka artırım davası için belirli bir süre öngörülmemiştir. Dava açma koşullarının varlığının olması durumunda nafaka alacaklısı, bu davayı açabilir. Bu cevapla da günümüzde en  çok yaygın olan, '1 yıl dolmadan nafaka artırım davası açılır mı?' sorusuna da cevap vermiş bulunmaktayız. 

 

Nafaka Artırım Davası Ne Kadar Sürer?

Nafaka artırım davası, basit yargılama usulü ile görülmekte olup daha hızlı karar verilmektedir. Dava, dava dilekçesinin sunulması ve davalının da davaya  cevap vermesinden ibarettir. Bu nedenle nafaka alacaklısı, dava dilekçesinde nafaka artırım davası koşullarının varlığını detaylı bir şekilde açıklamalı, elinde ki delillerini sunmalı veya toplanmasını isteyeceği delilleri belirtmelidir. Bu nedenle bu konu da Adana avukat ve Adana boşanma avukatı ile çalışılmasında fayda bulunmaktadır.


Nafaka Artırım Davası İçin Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Nafaka artırımı davası Aile Mahkemesinde,  Aile Mahkemesinin olmadığı yerde ise Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmaktadır. Yetkili mahkeme ise nafaka alacaklısının yani davayı açan kişinin kendi yerleşim yeridir.


Nafaka Artırım Davası Dilekçe Örneği

    ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
 

DAVACI        : 

 

VEKİLLERİ   : 
 

DAVALI        : 

 

KONU        :Müşterek çocuk için daha önce hükmedilen ...TL  iştirak  nafakasının  dava tarihinden itibaren ...TL arttırılarak ...TL'ye yükseltilmesine, müvekkil olan davacı lehine hükmedilen ...TL yoksulluk nafakasının  dava tarihinden itibaren ...TL arttırılarak ...TL'ye yükseltilmesine karar verilmesi  talepli  nafakanın artırımına ilişkin dava dilekçemizdir.

 

AÇIKLAMALAR    :

1.Müvekkil ile davalı Adana ...Aile Mahkemesinin   .../...E.   .../...K. sayılı kararı ile çekişmeli olarak  boşanmış olup karar ile birlikte müşterek çocuk yararına ...TL iştirak nafakasına müvekkil için ise ...TL yoksulluk nafakasına  hükmedilmiştir.

 

2.Dava tarihinin üzerinden  yaklaşık 5  yıl geçmiş  bulunmakla ; 

 

Paranın alım gücü ve davalının  ekonomik kazancındaki artış ve müşterek çocuğun büyümesi, okula başlamış olması  nedeniyle giyim, barınma,  kırtasiye, beslenme ve müvekkilin kendisine ait  diğer  ihtiyaçları göze alındığında  ...TL iştirak ile ...TL yoksulluk nafakalarının   yetersiz kaldığı ortadadır. İşsiz olan müvekkilin kendisi için bağlanan  ...TL nafaka ile  kendi ihtiyaçlarını karşılaması da imkansızdır.

Sırf aradan geçen  zamanda değişen ve pahalılaşan hayat şartlarından dolayı dahi  hükmedilmiş olan nafakaların  taleplerimizde belirtmiş olduğumuz şekliyle  artması gerekmektedir.

 

TMK'nın 182.maddesine göre boşanma kararı ile velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.

Aynı kanunun 331.maddesinde "Durumun değişmesi hâlinde hâkim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler veya nafakayı kaldırır." şeklinde ifadeye yer verilmiştir.

Ayrıca yine TMK'nın 327/1 maddesi;"Çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır." hükmünü; 328/1 maddesi ise "Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. " hükmünü içermektedir.

 

3.Müvekkilimin işsiz olduğu, davalının ise aktif olarak çalıştığı, ekonomik durumunun iyi olduğu  ve mevcut yaşam koşulları itibariyle davamızın kabulü gerekmektedir. 

 

4.Mevcut yaşam koşulları,  söz konusu  kanun maddeleri ve  hüküm altına alınan iştirak nafakalarının durumun değişmesi halinde mahkemece istem üzerine yeniden belirlenmesinin de mümkün olması hususları birlikte değerlendirildiğinde  müşterek çocuk için daha önce hükmedilen ... TL iştirak  nafakasının  dava tarihinden itibaren  ... TL arttırılarak  ... TL'ye yükseltilmesine, müvekkil olan davacı lehine hükmedilen ... TL yoksulluk nafakasının  dava tarihinden itibaren  ... TL arttırılarak ... TL'ye yükseltilmesine karar verilmesi amacıyla iş bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur. 


HUKUKİ NEDENLER: 4721 Sayılı TMK ve ilgili mevzuat.

 

HUKUKİ DELİLLER :Adana ...Aile Mahkemesinin   ... / ... E.   ... / ... K. sayılı kararı, SGK kayıtları, iş yeri kayıtları, banka kayıtları,  Ekonomik durum araştırması,Sosyal medya hesapları,Banka hesapları, Davalıya ait uyap dosyalarının sorgulanması, Taşınır ve taşınmaz uyap sorgulaması,Eğitim,sağlık,giyim,gıda harcamaları,fiş,fatura, Tanık, Nüfus kaydı, her türlü sair delil.

 

SONUÇ VE İSTEM    :Yukarıda açıklamış olduğumuz nedenlerle,fazlaya dair talep haklarımız saklı kalmak kaydıyla;

1.Müşterek çocuk için daha önce Adana ....Aile Mahkemesinin    ... / ... E.   ... / ... K. sayılı dosyasıyla  hükmedilen ... TL iştirak  nafakasının  dava tarihinden itibaren  ...TL arttırılarak  ...TL'ye yükseltilmesine,

 

2.Müvekkil olan davacı lehine  daha önce Adana ...Aile Mahkemesinin    ... / ... E.   ... / ... K. sayılı dosyasıyla hükmedilen  ... TL yoksulluk nafakasının  dava tarihinden itibaren    ...TL arttırılarak 3 ... TL'ye yükseltilmesine,

 

3.Vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin davalıdan tahsiline, karar verilmesini talep ederiz..../.../...

                                                                                                      DAVACI VEKİLLERİ