Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse Ne Olur?

  • Ana Sayfa
  • Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse Ne Olur?
Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse Ne Olur?

Evlilik birliğinde bazen eşlerden biri boşanmak istese de diğer eş, boşanmak istememektedir. Bu durumda boşanmak isteyen eş, çekişmeli boşanma davası açmalıdır. Bazı durumlarda ise eşlerin ikiside, her ne kadar boşanmak isteyip anlaşmalı boşanma davası açsa da eşlerden biri dava açıldıktan sonra boşanmaktan vazgeçebilir. Bu durumda da mahkeme hakimi,  halâ boşanmak isteyen eşin talebi üzerine anlaşmalı boşanma davasını çekişmeli boşanma davasına çevirmektedir.

 

Evlilik Birliğinde Sadece Eşlerden Birinin Boşanmak İstemesi

Yukarıda da belirtildiği üzere bazı durumlarda evlilik içinde eşlerden biri boşanmak istese de  diğer eş evlilik birliğinde sıkıntılar olsa da ve evlilik birliği temelinden sarsılmışsa da  ısrarla boşanmak istememektedir. Böyle bir durumda boşanmak isteyen eş, çekişmeli boşanma davası açacaktır. Çekişmeli boşanma davasında diğer eşin boşanmak isteyip istememesinin bir önemi yoktur. Davaya bakan hakim, tarafların evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kısacası boşanma sebeplerinin varlığının oluştuğu kanaatine varırsa boşanma kararı verecektir.

 

Eşlerden Birinin Nafaka Vermek İstememesi

 Böyle bir durumda boşanmak isteyen ve hem kendi için hemde çocukları için nafaka isteyen eş, çekişmeli boşanma davası açacak ve nafaka talep edecektir. Böyle bir durumda diğer eşin nafaka ödemek isteyip istememesinin bir önemi yoktur. Davaya bakan hakim, tarafların ekonomik koşullarını ve nafaka talep eden eşin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak nafakaya hükmedebilir.

 

Eşlerden Birinin Maddi ve Manevi Tazminat Vermek İstememesi

 Böyle bir durumda boşanmak isteyen ve tazminat talep eden eş, çekişmeli boşanma davası açacak ve maddi ve manevi tazminat talep edecektir. Davaya bakan hakim ise tarafların ekonomik koşullarını, eşlerin evlilik birliğinde ki kusurlu davranışlarını göz önünde bulundurarak maddi ve manevi tazminata hükmedebilir. Boşanmak isteyen ve tazminat talep eden eş, diğer eşin evlilik birliğinde ki kusurlu davranışlarını hukuka uygun deliller ile ispatlamak zorundadır ve bu delilleri kanunun belirlediği sürelerde mahkemeye ibraz etmelidir. Bu nedenlerle Adana boşanma avukatı ile çalışılmasında fayda vardır.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Sürecinde Eşlerden Birinin Boşanmaktan Vazgeçmesi

Anlaşmalı boşanma duruşmasında eşlerden biri anlaşmalı boşanmaktan vazgeçtiğini beyan ederse ve diğer eş halâ boşanmak istiyorsa boşanma davasına bakan hakim, anlaşmalı boşanma davasını çekişmeli boşanma davasına çevirecektir. Sonrasında ise hakim, boşanmak isteyen eşe, dilekçesini ve delillerini sunmak için Medeni Kanun gereğince 2 haftalık süre verecektir.

 

Bu aşamada alanında uzman bir  Adana boşanma avukatı ile çalışılmasını önermekteyiz. Çünkü 2 hafta içerisinde diğer eşin, evlilik birliği içerisinde ki kusurlu davranışlarını içeren bir dava dilekçesi hazırlanmalı ve bu kusurlu davranışların ispatlanması için deliller yazılmalıdır. Aksi takdirde boşanmak isteyen eş, hak kaybına uğramaktadır.