Ceyhan Nafaka Avukatı

Ceyhan Nafaka Avukatı

 Nafaka Nedir?

Nafaka, boşanma nedeniyle taraflardan birinin yoksulluğa düşmesini engellemek adına, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa ödenecek olan paradır. Nafaka, mahkeme hakimi tarafından tarafların ekonomik durumu dikkate alınarak belirlenir. 

 

Ceyhan Nafaka Avukatı - Nafaka Türleri Nelerdir? 

1.Tedbir Nafakası :Müşterek çocuğun velayeti kendisinde olmayan ebeveynin, çocuğun ihtiyaç ve giderlerine katkı olarak ödediği nafaka tedbir nafakasıdır. Nafaka borçlusu olan ebeveyn bu nafakayı müşterek çocuğun eğitim masrafları, gıda ihtiyacı, barına sosyal ihtiyaçları gibi her türlü bakım ihtiyaçlarının karşılanması için öder. Tedbir nafakası, boşanma davasında boşanmayla birlikte talep edilir. Boşanma aşamasında tedbir nafakasına hükmedilebilmesi için alanında uzman Ceyhan Nafaka Avukatı ile birlikte çalışmak oldukça önemlidir. 

2.İştirak Nafakası: TMK gereğince eşler, müşterek çocukların bakım ve gözetiminden birlikte sorumludurlar. Velayet kendisinde olmayan taraf, müşterek çocuğun ihtiyaçlarına ve bakımı için gerekli masraflara ortak olmakla mükelleftir. Velayet kendisinde olmayan tarafın, çocuğun bakım ve gözetimi giderlerine katkı sağlamak için ödediği nafaka iştirak nafakasıdır. 

3.Yoksulluk Nafakası: Boşanma neticesinde yoksulluğa düşecek olan tarafa verilen nafakadır. Yoksulluk nafakası, boşanma davasında boşanmayla birlikte talep edilir. Mahkeme hakimi tarafından tarafların ekonomik durumları gözetilerek yoksulluğa düşen taraf belirlenir ve uygun bir miktar nafakaya hükmedilir. Yoksulluk nafakası sadece kadına değil, erkeğe de hükmedilir. Taraflardan hangisi boşanma neticesinde yoksulluğa düşüyorsa, yoksulluk nafakası talep edebilecektir. Ancak yoksulluk nafakası talep edebilmek için evlilik birliğinin sarsılmasında ağır kusurlu olmamak gerekir. Yoksulluğa düşen taraf, evliliğin sarsılmasında ağır kusurlu ise yoksulluk nafakası alamaz. 

4.Yardım Nafakası: Diğer  nafaka türlerinden farklı olarak yardım nafakası boşanma davasının fer'isi niteliğinde değildir. Yardım nafakası, yoksulluğa düşem alt soy, üst soy ve kardeşlere ödenecek olan nafakadır.  Ancak kardeşlerin nafaka yükümlülüğü, refah içinde yaşamaları durumunda söz konusu olur. Yardım nafakası, boşanma davasının fer'isi niteliğinde olmadığından ayrı bir dava olarak açılır. 


Nafakanın Ödenmemesi Halinde Ne Yapılabilir?

 Mahkeme tarafından nafaka ödenmesine karar verilmesine rağmen, nafaka borçlusu nafaka ödemezse öncelikle nafaka için icra takibi başlatılır. İcra takibi neticesinde icra emri nafaka borçlusuna tebliğ edilir. Tebliğden itibaren 1 ay içinde nafaka borçlusu  nafaka ödemez ise bu durumda İcra ve İflas Kanunu gereğince nafaka borçlusu icra ceza mahkemelerine şikayet edilir. Neticesinde nafaka ödemeyen nafaka borçlusu, üç aylık tayzik hapsi ile cezalandırılır. Nafaka borçlusu, nafakayı ödediği anda bu ceza uygulanmaz. 

 

Görüldüğü üzere nafaka davalarında olduğu gibi nafakanın tahsil edilmesi aşamasında da, alanında uzman bir Ceyhan Nafaka Avukatı ile çalışmak oldukça önemlidir.