Çek İcra Takibi

Çek İcra Takibi

Ticari hayatta sıklıkla ödeme aracı olarak kullanılan çek, Türk Ticaret Kanunu’ndaki hükümler çerçevesinde düzenlenen ve  kullanılan bir kıymetli evrak türüdür.Bir çekte ‘çek’ kelimesi, ödeyecek olan kişinin ticaret unvanı, düzenleyen kişinin imzası, ödeme tarihi gibi unsurlar yer almalıdır.
 
Çekte üçlü bir ilişki mevcuttur. Çeki düzenleyen kişi keşideci olarak adlandırılır. Çekte muhatap ise bankadır.

 

 

Çekte İbraz Süreleri

Çeki, ibraz edildiğinde ödenen bir kıymetli evraktır. Ancak ödeme yerlerine göre çekin ibraz süreleri değişkenlik göstermektedir. Eğer çek, keşide edildiği yani düzenlendiği  yerde ödenecekse ibraz süresi 10 gündür.  Ancak eğer çek, keşide edildiği yerden farklı bir yerde ödenecekse ibraz süresi 1 aydır.

 

Bununla birlikte Türkiye’de keşide edilen çek, başka bir ülkede ödenecekse aynı kıtada bulunan ülkeler için ibraz süresi 1 aydır, eğer ülkeler farklı kıtalarda yer alıyorsa ibraz süresi 3 aydır.

 

 

Çekte Zamanaşımı Süresi

Çek için düzenlenen zamanaşımı süresi, ibraz süresinin bitiminden itibaren 3 yıldır.

 

 

Çek İcra Takibi

 Eğer süresi içinde bankaya ibraz edilen çekin karşılıksız olduğu tespit edilirse çekin arka yüzüne  “karşılıksızlık” kaydı düşülür. Çek bedelinin tahsili amacıyla “Kambiyo Senetlerine Mahsus Haciz Yoluyla İlamsız Takip” başlatılabilir. Çeke ilişkin icra takibi başlatmak için  alanında uzman Adana İcra Avukatı'na danışmakta fayda vardır.  

 

 

Çek Takibinde Yetkili İcra Dairesi

Çek takibinde birden fazla yetki kuralı mevcuttur alacaklının takip başlatırken yetkili icra dairesi konusunda  seçimlik hakkı vardır. Alacaklı tarafından bir sonraki cümlede sıralanan yetkili icra dairelerinin herhangi birinde icra takibi başlatılabilir. Yetkili icra daireleri, çekin keşide yerindeki icra daireleri, Muhatap banka şube bankasının bulunduğu yerdeki icra daireleri ve borçlunun veya borçlulardan herhangi birinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki icra daireleridir. Çek takibinin yetkili icra dairesinde başlatılması için alanında uzman bir Adana İcra Avukatı'na danışılmalıdır.

 

 

İcra Takibine İtiraz ve Ödeme Süreleri

Kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibinde borca itiraz süresi 5 gündür.  İtiraz, icra takibinin yapıldığı yerdeki İcra Mahkemeleri'ne yapılır. Çek takibine itiraz edilirken mutlaka alanında uzman bir Adana İcra Avukatı'na danışılmalıdır. İtiraz süresi ödeme emrinin tebliği itibariyle başlar. Çek takibinde, icra dairesine yapılan itirazlar geçersizdir. İtiraz süresinin dolmasıyla birlikte icra takibi kesinleşecektir.