Boşanmadan Sonra Kadının Soyadının Değişmesi

  • Ana Sayfa
  • Boşanmadan Sonra Kadının Soyadının Değişmesi
Boşanmadan Sonra Kadının Soyadının Değişmesi

 

Boşanmanın sonuçlarından biri de kadının soyadının değişmesidir. Çünkü TMK m.187 gereğince; "Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir." denilmektedir. Madde hükmünden anlaşılacağı üzere, kadın evlendikten sonra kocasının soyadını kullanabileceği gibi evlenmeden önceki soyadını da kocasının soyadı önünde kullanabilir. 

 

Kadın eğer evlendikten sonra kocasının soyadını kullanıyorsa, boşanma kararının kesinleşmesi itibariyle artık kendi bekarlık soyadını kullanacaktır. Kadının, boşanma durumuna rağmen boşandığı kocasının soyadını kullanmak istemesi durumu bu madde hükmünün istinasını oluşturur. 

 

Boşanma kararının kesinleşmesinden sonra tarafların herhangi bir talebine bağlı olmadan mahkemece, ilgili nüfus müdürlüğüne müzekkere yazılır ve bu şekilde  boşanma kararı nüfus müdürlüğüne bildirilir. Nüfus müdürlüğü bu bildirim üzerine kadının soyadıyla ilgili işlemleri yapar.

 

  • Eğer boşanan kadın evlilik birliğinde hem bekarlık soyadını hem de kocasının soyadını kullanıyorsa, kocasının soyadı nüfus kütüğünden silinir ve  sadece bekarlık soyadını kullanmaya başlar.
  • Eğer boşanan kadın evlilik birliğinde sadece kocasının soyadını kullanıyorsa bu durumda boşandığı kocasının soyadı nüfus kütüğünden silinir ve bekarlık soyadı eklenerek sadece bekarlık soyadını kullanmaya başlar. 

 

Boşanmadan Sonra Kadının Soyadının Değişmesi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Boşanma kararı, gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi ve yasal süreler içinde istinaf kanun yoluna başvurulmaması durumunda kesinleşecektir. 

Boşanmaya karar verilen duruşmadan sonra boşanma hakiminin 1 ay içinde gerekçeli kararı hazırlaması gerekir. 1 ay içinde hazırlanan gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Tebliğ itibariyle 2 haftalık istinaf süresi mevcuttur. Tarafların kararı istinaf etmemesi durumunda karar kesinleşecektir. Hakimin gerekçeli kararı hazırlaması, bu kararın taraflara tebliği ve istinaf sürelerinin bitmesi ortalama iki ay sürer. Bu sürenin sonunda karar kesinleştikten hemen sonra mahkeme, nüfus müdürlüğüne boşanma kararını bildirir. Kararın kesinleşmesinden sonra nüfusa kararın bildirilmesi işlemi ortalama bir hafta sürer. Nüfus, bildirimin kendisine yapılmasından sonra soyadı işlemlerini ivedilikle gerçekleştirir. Boşanma kararının verildiği duruşmadan itibaren ortalama iki - iki buçuk ay sonra soyadı değişikliği ile ilgili işlemler tamamlanmış olur.