Boşanma İle Birlikte Talep Edebileceğim Haklarım Nelerdir?

  • Ana Sayfa
  • Boşanma İle Birlikte Talep Edebileceğim Haklarım Nelerdir?
Boşanma İle Birlikte Talep Edebileceğim Haklarım Nelerdir?



Boşanma davası açarken, boşanmanın fer'ileri olan velayet, nafaka, maddi - manevi tazminat, mal rejiminin tasfiyesinde katkı - katılma - değer artış payı alacakları, altın alacağı, eşya alacağı gibi taleplerde bulunulabilir.
 

Boşanma Davasında Velayet Talebi
 

Tarafların eğer evlilik birliğinde dünyaya gelen müşterek çocukları var ise taraflar, müşterek çocukların velayetinin kendilerine verilmesini isteyebilir. Ancak müşterek çocuklar 18 yaşını doldurduklarında ergin sayıldıklarından artık velayet söz konusu olmayacaktır.
 

Boşanma Davasında Nafaka Talebi
 

Taraflardan biri boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek ise yoksulluğa düşmeyen taraftan, tarafların ekonomik durumlarına göre hakim tarafından belirlenecek bir oranda yoksulluk nafakası isteyebilir.

Ayrıca evlilik birliğinden olma müşterek çocuğun velayetinin kendisine verildiği taraf, diğer taraftan çocuğun ihtiyaçları için kullanılmak üzere, çocuk yararına iştirak nafakası isteyebilir.
 

Boşanma Davasında Maddi - Manevi Tazminat Talebi
 

Boşanma davasında taraflar, karşılıklı olarak kusur durumuna göre maddi - manevi tazminat talep edebilirler.
 

Boşanma Davasında Mal Rejimine İlişkin Talepler
 

Boşanma davası açarken taraflar, evlilik birliği içinde edinilen mallar için katkı, katılma, değer artış payı gibi taleplerde bulunabilirler. Ancak yargılama sırasında boşanma ile mal rejimine ilişkin talepler mahkeme tarafından birbirinden ayrılır ve boşanma ile mal rejimi konularında ayrı iki dava dosyasında ayrı iki yargılama yürütülür.
 

Boşanma Davasında Altın - Ev Eşyasına İlişkin Talepler
 

Boşanma davası açılırken taraflar, eğer aralarında uyuşmazlık var ise altın yani ziynet eşyası ve ev eşyası gibi taleplerde bulunabilirler. Bu durumda da boşanma ile eşya talebi birbirinden ayrılır ve bu konularda ayrı iki dava dosyasında ayrı iki yargılama yürütülür.

 

Boşanma davacı açarken talep edebileceğiniz haklarınızı bilmek oldukça önemlidir. Herhangi bir hak kaybına uğramamak için alanında uzman bir avukattan destek almak oldukça önemlidir.