Boşanma Davasında Whatsapp, İnstagram, Facebook Yazışmalarının Delil Olarak Kullanılması

  • Ana Sayfa
  • Boşanma Davasında Whatsapp, İnstagram, Facebook Yazışmalarının Delil Olarak Kullanılması
Boşanma Davasında Whatsapp, İnstagram, Facebook Yazışmalarının Delil Olarak Kullanılması

Davacı her ne kadar açmış olduğu boşanma davasında diğer eşin kusurlu hareketlerini örneğin hakaret ve tehdit ettiğini, sadakatsizlik yaptığını, aldattığını iddia etse de bunu mahkeme önünde hukuka uygun deliller ile ispat etmelidir. Tanık beyanı, ses kaydı, uzman görüşü, mesaj kayıtları, gsm kayıtları boşanma davalarında delil olarak kullanılabilir.

 

Eşler arasında olan ve boşanma davası açılmasına neden olan aldatma ve  sadakatsiz davranışın gerçekleştiği alanlar çoğunlukla Whatsapp, İnstagram, Facebook, Twitter, gibi sosyal medya uygulamalarıdır.  Whatsapp, İnstagram, Facebook, Twitter, gibi sosyal medya uygulamalarında olan yazışmalar, boşanma davalarında delil olarak kullanılmaktadır.

 

Kısacası boşanma davası açacak eş, diğer eşin kendisini aldattığını ve başka kadınlarla konuştuğunu iddia edecekse ve bu konu ile ilgili eşinin başka kadınlarla sosyal medya hesaplarında konuştuğuna dair yazışmaları boşanma davasına sunabilmektedir.

 

Söz konusu sosyal medya yazışmaları, hukuka aykırı elde edilmişse yani eş, diğer eşin sosyal medya hesabına girerek mesajlaşma yaratırsa bu yazışmalar ve dosyaya sunulan bu deliller, hukuka aykırı olup hükme esas alınamaz. Söz konusu delillerin hukuka uygun olup olmadığına dair hukuki bilgiye boşanma avukatı ile çalışarak elde edilebilir.

 

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/1110 E. ve 2022/2657 K. sayılı kararı şu şekildedir;

"Sosyal medya mesajlarının ve içeriklerinin boşanma dava dosyasına delil olarak sunulması halinde, söz konusu bu içeriklerin hukuka aykırı olarak elde edilmiş olduğu ya da yaratılmış oldukları iddia edilecek olursa, dosyaya sosyal medya içeriklerini sunmuş olan eşin bu içerikleri nasıl elde etmiş olduğunu açıklaması gerekecektir."