Boşanma Davalarında Velayetin Belirlenmesi

  • Ana Sayfa
  • Boşanma Davalarında Velayetin Belirlenmesi
Boşanma Davalarında Velayetin Belirlenmesi

Boşanma Davalarında Velayet 

 

Boşanma davalarında, eğer tarafların müşterek çocukları var ise ve müşterek çocuklar 18 yaşından küçük ise 18 yaşından küçük olan çocukların velayetinin kime verileceği sorusu ortaya çıkar. Çünkü 18 yaşından küçük çocuklar reşit olmadığı için anne ve babanın boşanması durumunda velayetin taraflardan birine verilmesi gerekir. Velayetin kime verileceği belirlenirken hakim, bir çok hususu birlikte değerledirir ve buna göre bir karar verir. 

 

Boşanma Davalarında Velayetin Kime Verileceği Nasıl Belirlenir?

 

Hakim boşanma davalarında 18 yaşından küçük olan çocukların velayetinin kime verileceğini belirlerken bir çok hususu bir arada değerlendirir. Zira velayet kamu düzenine ilişkindir ve çocuğun üstün yararı esas alınır. Bu nedenle hakim, detaylı bir araştırma yapar ve çocuk için daha yararlı olacaksa çocuğun velayeti o tarafa verilir. Velayet ve boşanma davalarında alanında uzman bir Adana Boşanma Avukatı ile çalışmak oldukça önemlidir. 

 

Hakim, velayete karar verirken öncelikle çocuğun yaşına bakar. Bununla birlikte tarafların ekonomik durumları da önemlidir. Mahkeme tarafından tarafların sosyal ekonomik durum araştırması yapılır. Buna SED araştırması denilir. Velayetle ilgili karar verilmeden önce mahkeme tarafından Sosyal İnceleme Raporu alınır. Bu rapor SİR  olarak adlandırılır. Bu rapor uzman pedagoglar tarafından hazırlanır. Uzman pedagoglar taraflarla ve çocuklarla ayrı ayrı görüşür. Bu görüşme sırasında uzman pedagoglar çocuklara ve ebeveynlere bir takım sorular sorar. Bu görüşme sırasında çocuğun da kiminle yaşamak istediği sorulur. Bu görüşme neticesinde uzman pedagoglar, velayetin hangi ebeveyne verilmesinin çocuk için yararlı olacağına ilişkin bir görüş bildirir. 

 

Hakim, uzman pedagoglar tarafından hazırlanan SİR (Sosyal İnceleme Raporu) ve SED (Sosyal Ekonomik Durum Araştırması) raporunu birlikte değerlendirir. Bununla birlikte çocuk eğer 8 yaşından büyükse çocuğun kiminle kalmak istediği de dikkate alınarak bir karar verilir. 

 

Boşanma Davalarında Şahsi İlişki Tesisi

 

Hakim velayetin hangi ebeveyne verileceğine karar verdikten sonra, velayet kendisine verilmeyen ebeveyn ile çocuk arasında şahsi ilişki tesis eder ve çocukla görüş günleri belirler. Bu şekilde velayet kendisine verilmeyen taraf ile çocuk arasında kişisel bağ korunmaya çalışır. Şahsi ilişki ile ilgili detaylı bilgi için uzman bir Adana Boşanma Avukatına danışmak önemlidir. 

 

Boşanma Davasında Verilen Velayet Kararı Değişir Mi?

 

Yargılama sırasında verilen velayet kararı geçici velayettir. Yargılama devam ederken durum ve koşulların değişmesi durumunda velayet sahibi ebeveyn değişebilir. Hükümle birlikte verilen velayet kararı ise kalıcı velayettir. Ancak hükümle birlikte verilen velayet kararı kesin hüküm değildir. Durum ve koşulların değişmesi durumunda velayetin değiştirilmesi davası açılabilir ve çocuğun üstün yararı dikkate alınarak velayetin değiştirilmesine karar verilebilir. Boşanma davalarında ve velayet davalarında alanında uzman Adana Boşanma Avukatı'ndan yardım almak oldukça önemlidir. Aksi bir durum çocuğun üstün yararının tehlikeye sokacaktır.