Boşanma Davalarında Velayetin Babaya Verilmesi

  • Ana Sayfa
  • Boşanma Davalarında Velayetin Babaya Verilmesi
Boşanma Davalarında Velayetin Babaya Verilmesi


Velayetin hangi durumlarda anneye verileceği ya da hangi durumlarda babaya verileceğini gösteren herhangi bir kanun maddesi yoktur. Bu nedenle hangi durumlarda velayetin kime verileceği konusunda Yargıtay uygulamalarına bakılması gerekir. Velayet ve boşanma davalarında çocuğun üstün yararı gereği alanında uzman bir Adana boşanma avukatı ile çalışmanızda fayda vardır.


Öncelikle, hakim çocuğun velayetinin kime verileceğine kadar verirken çocuğun üstün yararını gözetir. Burada en önemli husus çocuğun üstün yararıdır.

 

Müşterek çocuğun 0 - 3 yaş aralığında olması durumunda, çocuğun anne ilgi ve şefkatine ihtiyacı olduğu kabul edilir. Bu yaş aralığındaki çocukların velayetlerinin babaya verilmesi zordur. 0 - 3 yaş aralığındaki çocukların velayetinin babaya verilmesi için bazı özel durumların varlığı aranır. Özel durumların detayları için alanında uzman bir Adana boşanma avukatı ile görüşebilirsiniz.


Eğer 0 - 8 yaş aralığındaki çocuğun velayetinin annede kalması, çocuk açısından önemli ölçüde tehlike yaratacaksa ve bu tehlikenin varlığını gösteren somut deliller varsa çocuğun velayeti babaya verilebilir. Ancak bu istisnai bir durumdur. Çünkü 0 - 7 yaş aralığındaki çocuk anne bakım ve şefkatine muhtaçtır.


8 yaşını dolduran çocuk idrak çağını tamamlamış sayılır. 8 yaşını dolduran çocukların kimin yanında kalmak istediği önemli bir ölçüttür. Bu yaştaki çocuk idrak çağına geldiği için hakim, velayet konusunda çocuğun beyanlarını esas alır. Çocuğun beyanlarının yanı sıra mahkemece, çocuğun velayetinin kime verilmesi çocuk için daha yararlı olacaksa velayet ona verilecektir.


Hangi Durumlarda Velayet Babaya Verilir?

  • Tarafların Anlaşması

Eğer taraflar anlaşarak, müşterek çocuğun velayetinin babaya verilmesine karar verirse bu durumda velayet babaya verilir.

  • Çocuğun Baba Yanında Kurulu Düzeni Olması

Baba evinde çocuğun bakımı ve gözetimi için uygun koşullar varsa ve bu koşullar annenin evindekinden daha makul ise bu durumda çocuğun üstün yararı gereği velayet babaya verilebilir.

  • Çocuğun Annenin Yanında Kalması Çocuk İçin Tehlikeli Bir Duruma Sebebiyet Vermesi

Çocuğun velayetinin annede kalması, çocuk açısından önemli ölçüde tehlike yaratacaksa ve bu tehlikenin varlığını gösteren somut deliller varsa çocuğun velayeti babaya verilebilir.


Örneğin;

  • Annenin Çocuklara Karşı Şiddet Uygulaması (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2016/2170 Esas, 2017/7272 Karar)
  • Annenin Ahlaka Uygun Olmayan Yaşam Tarzının Olması (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2018/5593 Esas, 2018/13599 Karar)
  • Annenin Çocukların Bakım ve Gözetimini İhmal Etmesi (Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2016/16629 Esas, 2017/1767 Karar)


Bu örnekler ve çocuğun velayetinin babaya verilmesine ilişkin detaylar için alanında uzman Adana Boşanma Avukatı ile görüşebilirsiniz.

  • Annenin Yeniden Evlenmesi ve Evlendiği Kişinin Çocuk İle Anlaşamaması Durumu


Boşanan annenin, boşandığı eşinden başka biriyle evlilik yapması durumunda bazen evlendiği kişi ile çocuk uyum sağlayamayabilir. Bu durumda velayetin babaya verilmesine karar verilebilecektir.