Avukatlık Vekalet Ücretleri 

Avukatlık Vekalet Ücretleri 

Avukatların, müvekkillerine vermiş oldukları avukatlık hizmeti 1136 Sayılı Avukatlık Kanun'u uyarınca ücretlidir. Bu ücret, vekalet ücreti adı altına ödenmektedir. Bu ücret yalnızca para ile ödenebilir, bir işin yapılması, bir malın verilmesi şeklinde ödenemez. 

 

Vekalet Ücretinin Türleri 

İki ayrı vekalet ücreti vardır. Bunlardan biri olarak avukatın, müvekkili ile yaptığı vekalet sözleşmesi karşılığında ödenecek olan akdi vekalet ücretidir. Diğeri ise Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre hesaplanan kanuni vekalet ücretidir. 

 

Akdi Vekalet Ücreti 

Taraflardan biri kendisini vekil ile temsil ettirdiği takdirde, tarafın vekili ile o işin yapılmasının karşılığında anlaştığı ücret akdi vekalet ücretidir. Bu ücret, avukatın, müvekkili ile yapacağı bir sözleşmeyle belirlenir. Bu sözleşmeye Avukatlık Sözleşmesi denir. Avukatlık sözleşmesi gereğince, müvekkil avukatına, avukatın sunduğu hukuki hizmetin karşılığında vekalet ücreti ödeyecektir. Bu ücret yargılama gideri sayılmaz ve yalnızca avukat ile müvekkil arasında yapılan avukatlık sözleşmesinden kaynaklanır. 

 

Kanuni Vekalet Ücreti 

Taraflardan biri kendisini vekil ile temsil ettirdiği ve davayı kazandığı takdirde, davayı kazanan taraf yararına, yargılama giderleri ve vekalet ücreti ödenmesine karar verilir. Bu ücret  kararın verildiği yıl yürürlükte olan  Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi esas alınarak belirlenir. 

 

Yargılama gideri olarak hükmedilen kanuni vekalet ücreti 2 şekilde hükmedilir;

A.Maktu Vekalet Ücreti :

Konusu para ile ölçülemeyen, yani dava konusunun para olmadığı davalarda hükmedilen vekalet ücreti maktu vekalet ücretidir. Örneğin, boşanma davalarında dava konusu tarafların boşanmasıdır, bu nedenle ödenecek olan vekalet ücreti maktu vekalet ücretidir.

 

B.Nispi Vekalet Ücreti :

Konusu para olan davalarda, dava değerine göre hesaplanan ve dava değerine göre belli oranlarla artan veya azalan vekalet ücretidir. Hangi miktarlara hangi oranlarla vekalet ücreti belirleneceği  Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre belirlenir.  Örneğin, altın davalarında dava konusu altının veya altının para karşılığının ödenmesidir, bu nedenle ödenecek olan vekalet ücreti nispi vekalet ücretidir. 

 

Kanuni Vekalet Ücreti  (Karşı Vekalet Ücreti) Kime Aittir?

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu m.164 gereğince;  “Dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. 

 

İcra Vekalet Ücreti Nedir? 

 

İcra takiplerinde, avukatın baştan sona yaptığı tüm iş ve işlemlerin karşılığıdır. İcra vekalet ücreti de aynı nispi vekalet ücreti gibi belli oranlara göre belirlenir. Bu oranlar belirlenirken Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi esas alınır.