Araç Hasar Değer Kaybı Nedir? Adana Avukat

  • Ana Sayfa
  • Araç Hasar Değer Kaybı Nedir? Adana Avukat
Araç Hasar Değer Kaybı Nedir? Adana Avukat

 

Trafik kazası nedeniyle hasar alan araçlar, eski halini aratmayacak şekilde onarılsalar bile tramer kayıtlarında araç hasarlı olarak görünür. Bu nedenle tramer kaydında hasar görünen araçlarda bir değer kaybı yaşanır. 

 

Araç Hasar Değer Kaybı 

Trafik kazası nedeniyle hasar gören araç her ne kadar tamir edilse de parça değişimi, boya gibi işlemler nedeniyle aracın ikinci el piyasa değeri meydana gelir. Bu değer kaybına hasar değer kaybı denilir. Değer kaybı hakkında detaylı bilgi için Adana Araç Hasar Değer Kaybı Avukatı ile çalışılmasında yarar vardır.

 

Kaza sonrası hasar alan aracın değer kaybını kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:

 

Aynı marka, model ve diğer tüm özellikle aynı olan iki araç düşünelim. Bu araçlardan biri A olsun. Diğeri ise B olsun. Araç A kaza yapsın ve bu kaza kayıtlara geçsin, onarım sürecinde ise aracın motoru değişsin. Araç B ise kazasız olsun yani tramer, hasar kaydı hiç olmasın. Böyle bir durumda alıcı olan kişi Araç A'yı almak yerine B'yi almak ister.  Çünkü araç A  meydana gelen kaza nedeniyle hasar değer kaybına uğramış ve ikinci el piyasasında değeri düşmüştür. Böyle bir durumda alıcı hasarlı olan araç A'yı almak yerine araç B'yi almayı tercih edecektir. 

 

Araç A'nın kaza sonrasında hasar masrafları karşılansa bile aracın değeri düşecektir. Bu durumda araç A'nın sahibinin mağduriyetinin önlenmesi için hasar değer kaybının karşılanması gerekir. Adana kalabalık bir şehir olduğu için sık sık maddi hasarlı trafik kazaları meydana gelmektedir. Böyle bir durumda hak kaybına uğramamak için Adana Araç Hasar Değer Kaybı Avukatı'na danışılmasında yarar vardır.

 

Araç Hasar Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hasar değer kaybı başvurusu birçok şekilde yapılabilir. Örneğin, Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurarak, İcra takibi başlatarak, Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava açarak araç (hasar) değer kaybı talep edilebilir. 

 

Araç Hasar Değer Kaybı Kim Tarafından Karşılanır?

Araç değer kaybı, meydana gelen maddi hasarlı trafik kazasında tam kusurlu ya da diğer tarafa göre daha ağır kusurlu kişi tarafından karşılanır. 

 

Araç Değer Kaybına Başvurmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Meydana gelen maddi hasarlı trafik kazası sonunda araç değer kaybına başvurabilmek için belirli şartların varlığı gereklidir. Bunlar;

  • Araç değer kaybı talep etmek için meydana gelen maddi hasarlı trafik kazasında az kusurlu taraf olmanız gereklidir. Kazada ağır kusurlu kişi araç değer kaybı başvurusu yapamaz. 
  • Kazanın meydana geldiği tarihten en fazla 2 yıl geçmiş olmalıdır.
  • Araçta meydana gelen hasar, daha önce aracın hasar almadığı bir bölgede olmalıdır. 
  • Araçta ağır hasar yani pert kaydı olmamalıdır. Ağır hasar kayıtlı araçlarda değer kaybı başvurusu yapılamaz. 
  • Aracın kilometlesi 165.000 km'nin üzerinde olmamalıdır. 

 

Araç Değer Kaybı Başvurusu 

Maddi hasarlı bir trafik kazası sonucunda aracı zarar gören ve kazada kusurlu olmayan ya da karşı tarafa göre daha az kusurlu olan taraf, ağır kusurlu olan taraftan araç değer kaybının ödenmesini talep edebilir. 

 

Bunun için öncelikle meydana gelen trafik kazasında ağır kusurlu olan tarafın Sigorta Şirketi'ne başvurmak gerekir. Başvuru neticesinde aracın değer kaybı Sigorta Şirketi tarafından eksiksiz şekilde ödenebilir. Araç değer kaybının eksiksiz ödenmesi durumunda bir sorun yoktur.

 

 Ancak Sigorta Şirketi çoğunlukla araç değer kaybını eksik öder veya hiç ödemez. Bu durumda eğer eksik ödeme var ise kalan ödeme için Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurulabilir ya da Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açılabilir. 

 

Araç Değer Kaybı Davalarında Zamanaşımı Ne Kadardır?

Davanın, maddi hasarlı trafik kazasının gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl içinde açılması gerekir.  Diğer bir değişle araç değer kaybı davası için zamanaşımı süresi 2 yıldır. Bu sürenin geçtikten sonra dava açıldığı takdirde dava reddedilir. 

 

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır? 

Araç değer kaybı hesaplaması yapılırken birçok özelliğe dikkat edilir. Bunlar;  

  • Aracın marka ve model bilgisi
  • Aracın üretim yılı
  • Aracın hasar geçmişi 
  • Araçta meydana gelen hasarın niteliği
  • Aracın kilometresi
  • Aracın geçmişte meydana gelen hasar durumu ve detayları gibi sıralanabilir. 

 

Aracınız maddi hasarlı bir trafik kazası nedeniyle değer kaybetmişse hak kaybına uğramamak adına bir an önce Adana Araç Hasar Değer Kaybı Avukatı'na danışarak sigorta şirketine başvurmanız gerekir.  Zira herhangi bir başvuru yapılmadığı takdirde sigorta şirketler değer kaybını kendiliğinden ödemez hatta başvuru yapılmasına rağmen ödemekten kaçınır.  Bu sebeple alanında uzman Adana Araç Hasar Değer Kaybı Avukatı'na danışıp uzmanlar desteği ile süreci yürütmeniz hak kaybına uğramanızın önüne geçer.